Medikad EPD software
voor de fysiotherapie

Contractvrije Fysiotherapie

Op deze pagina vindt u antwoord op veel gestelde vragen over contractvrije fysiotherapie. De keuze om zonder contracten met zorgverzekeraars te gaan werken, heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder vindt u informatie voor fysiotherapeuten. Maar ook als u in een ander paramedisch specialisme contractvrij wilt gaan werken, vindt u hier nuttige informatie en tips.

Wat is contractvrije fysiotherapie?

Bij contractvrije fysiotherapie heeft de zorgverlener geen contract met de zorgverzekeraars, maar factureert direct door naar de patiënt. Een patiënt die een behandeling bij een contractvrije fysiotherapeut ondergaat, krijgt een factuur die men kan indienen bij de zorgverzekeraar. Vaak wordt gedacht dat het ook inhoudt dat men minder aan de verslaglegging hoeft te doen, maar u dient zich nog altijd aan de richtlijnen van de beroepsverenigingen te houden waarbij u aangesloten bent.

Heb ik een AGB-code nodig?

Voor het declareren naar de verzekeraars heeft u een AGB-code nodig, met deze code weet de verzekeraar dat u de behandelaar bent. Wanneer u declareert naar de patiënt is het nog steeds verstandig deze AGB-code aan te vragen. De AGB-code zet u op de factuur aan de patiënt, waardoor deze de behandeling vergoed kan krijgen. Indien u geen AGB-code vermeld, zal de patiënt niets vergoed krijgen. U kunt deze code aanvragen op AGB-register. De gemiddelde wachttijd voor het aanvragen van een AGB-code ligt tussen de 3 tot 4 weken.

Welke tarieven moet ik hanteren?

Welk tarief kiest u? Kiest u voor het tarief van de zorgverzekeraar? Of bepaalt u zelf uw tarief? Bij contractvrij kunt u zelf bepalen welke tarief u hanteert, want in uw geval is de patiënt de klant i.p.v. de verzekeraar. De patiënt moet zelf zijn factuur indienen bij de verzekeraar en krijgt dan een bepaald bedrag terug. Dit kan een percentage zijn of een vast bedrag per behandeling.  Indien u contractvrij werkt bent u wel verplicht om een prijslijst op een duidelijke zichtbare plek binnen uw praktijk te tonen.

Wel of geen Vecozo?

Als u wilt declareren bij zorgverzekeraars, heeft u altijd een VECOZO-certificaat nodig. Ook als u als contractvrije fysiotherapeut werkt, is het raadzaam om een VECOZO-certificaat aan te vragen. U kunt dan namelijk (met de geschikte software*) de verzekeringsgegevens van uw patiënt ophalen en het BSN verifiëren, zodat u deze op de factuur kunt plaatsen. Wanneer u deze informatie op uw factuur vermeldt, is dit een extra stukje service naar uw patiënten die hierdoor de behandeling vergoed krijgen. Een ander voordeel is dat u ziet hoe de patiënt is verzekerd. Eventueel met de extra informatie van Zorgvergoeding krijgt u inzage in de vergoeding waar uw patiënt recht op heeft. Kijk voor meer informatie over VECOZO op onze pagina “eigen praktijk starten“.

Wat zijn de voordelen van contractvrije fysiotherapie?

  • eigen tarieven bepalen.
  • vrij van verplichtingen die verzekeraars stellen, zoals een CQ-index of kwaliteitstoets.

Wat zijn de nadelen van contractvrije fysiotherapie?

  • zelf factureren per patiënt i.p.v. alle patiënten per verzekeraar op één factuur, grotere administratie last.
  • klant moet de factuur indienen, of zelf betalen. Administratieve last voor de patiënt.

Onze service desk

Naast goeie software ontwikkelen vinden wij het erg belangrijk om er echt voor onze klanten te zijn. Of u nu hulp nodig heeft bij het opstarten van uw praktijk of wanneer u problemen met declareren of uw administratie ondervindt. Onze service desk staat voor u klaar en wij rekenen geen extra kosten.

Geraldine Otter
Geraldine OtterFysiotherapeut
Lees verder
"Na het bekijken van de website heb ik de proefversie aangevraagd en met name de helpdesk heeft me doen besluiten door te gaan met Medikad. Ik weet zeker, hoeveel klanten MadeWare ook krijgt, het bedrijf blijft oog houden voor de kleine ondernemers en het persoonlijke aspect.”
Andrea van der Sluijs
Andrea van der SluijsFysiotherapeut
Lees verder
“Wat betreft de helpdesk, daar kan ik eigenlijk heel kort over zijn, die is gewoon super. De personen van de servicedesk zijn allemaal vriendelijk. Toen ik het programma nog niet goed kende, werd er alle tijd voor me genomen. Maar ook wanneer ik nu bel, wordt er meteen met mij meegekeken.”​
Marjoke Nazari
Marjoke NazariFysiotherapeut
Lees verder
“Met veel programma’s heb ik gewerkt, o.a. Fysiologic, Roadmap en nog wat kleinere maar Medikad werkt gewoon goed, niet teveel gedoe….Medikad is een gebruiksvriendelijk programma. De schermen zijn overzichtelijk en de opzet van het EPD is eenvoudig. Bij andere programma’s blijf je maar bezig met klikken.

Fysiotherapiepraktijk starten?

Wilt u uw eigen fysiotherapiepraktijk starten? Kijk voor tips en informatie op onze pagina ‘Fysio Praktijk Starten‘ of download de Checklist. Veel handige weblinks naar beroepsorganisaties, Vecozo, kwaliteitsregisters etc. vindt u op Praktische links fysiotherapie

Medikad op de Mac?

Medikad is in feite een Windows applicatie, maar er zijn meerdere opties om Medikad vanaf uw Mac te gebruiken. Lees voor meer informatie verder op ‘Medikad op de Mac‘.

Demo aanvragen?

Wij nodigen u graag uit voor een demo met een van onze medewerkers. Op deze manier kunt u zien of Medikad aansluit bij uw wensen. Daarnaast bieden wij ook onze software 3 maanden gratis aan. U krijgt dan de volledige versie met alle functionaliteiten tot uw beschikking. Laat hieronder uw contact gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

test