Probeer Medikad
3 maanden gratis!
Of maak gebruik van onze online demonstratie

Contractvrije Fysiotherapie

Op deze pagina vindt u antwoord op veel gestelde vragen over contractvrije fysiotherapie. De keuze om zonder contracten met zorgverzekeraars te gaan werken, heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder vindt u informatie voor fysiotherapeuten. Maar ook als u in een ander paramedisch specialisme contractvrij wilt gaan werken, vindt u hier nuttige informatie en tips.

Veelgestelde vragen over contractvrij werken:

Wat is contractvrije fysiotherapie?

Bij contractvrije fysiotherapie heeft de zorgverlener geen contract met de zorgverzekeraars, maar factureert direct door naar de patiënt. Een patiënt die een behandeling bij een contractvrije fysiotherapeut ondergaat, krijgt een factuur die men kan indienen bij de zorgverzekeraar. Vaak wordt gedacht dat het ook inhoudt dat men minder aan de verslaglegging hoeft te doen, maar u dient zich nog altijd aan de richtlijnen van de beroepsverenigingen te houden waarbij u aangesloten bent.

Heb ik een AGB-code nodig?

Voor het declareren naar de verzekeraars heeft u een AGB-code nodig, met deze code weet de verzekeraar dat u de behandelaar bent. Wanneer u declareert naar de patiënt is het nog steeds verstandig deze AGB-code aan te vragen. De AGB-code zet u op de factuur aan de patiënt, waardoor deze de behandeling vergoed kan krijgen. Indien u geen AGB-code vermeld, zal de patiënt niets vergoed krijgen. U kunt deze code aanvragen op AGB-register. De gemiddelde wachttijd voor het aanvragen van een AGB-code ligt tussen de 3 tot 4 weken.

Welke tarieven moet ik hanteren?

Welk tarief kiest u? Kiest u voor het tarief van de zorgverzekeraar? Of bepaalt u zelf uw tarief? Bij contractvrij kunt u zelf bepalen welke tarief u hanteert, want in uw geval is de patiënt de klant i.p.v. de verzekeraar. De patiënt moet zelf zijn factuur indienen bij de verzekeraar en krijgt dan een bepaald bedrag terug. Dit kan een percentage zijn of een vast bedrag per behandeling.  Indien u contractvrij werkt bent u wel verplicht om een prijslijst op een duidelijke zichtbare plek binnen uw praktijk te tonen.

Wel of geen Vecozo?

Als u wilt declareren bij zorgverzekeraars, heeft u altijd een VECOZO-certificaat nodig. Ook als u als contractvrije fysiotherapeut werkt, is het raadzaam om een VECOZO-certificaat aan te vragen. U kunt dan namelijk (met de geschikte software*) de verzekeringsgegevens van uw patiënt ophalen en het BSN verifiëren, zodat u deze op de factuur kunt plaatsen. Wanneer u deze informatie op uw factuur vermeldt, is dit een extra stukje service naar uw patiënten die hierdoor de behandeling vergoed krijgen. Een ander voordeel is dat u ziet hoe de patiënt is verzekerd. Eventueel met de extra informatie van Zorgvergoeding krijgt u inzage in de vergoeding waar uw patiënt recht op heeft. Kijk voor meer informatie over VECOZO op onze pagina “eigen praktijk starten“.

Wat zijn de voordelen van contractvrije fysiotherapie?

 • eigen tarieven bepalen.
 • vrij van verplichtingen die verzekeraars stellen, zoals een CQ-index of kwaliteitstoets.

Wat zijn de nadelen van contractvrije fysiotherapie?

 • zelf factureren per patiënt i.p.v. alle patiënten per verzekeraar op één factuur, grotere administratie last.
 • klant moet de factuur indienen, of zelf betalen. Administratieve last voor de patiënt.

Ervaar Medikad zelf!

Online Demonstratie

 • ontdek onze EPD software vanaf uw eigen pc/laptop
 • telefonische uitleg tijdens de demo door MadeWare-medewerker
 • tijdsduur is ongeveer 30 – 45 minuten
 • gratis en geheel vrijblijvend

Gratis Proefversie

 • ga zelf aan de slag en probeer Medikad 3 maanden gratis:
 • toegang tot álle functionaliteiten (geen beperkte demo-versie!)
 • volledige en onbeperkte ondersteuning van de helpdesk
 • gratis en geheel vrijblijvend
"Heb je een vraag of wil je iets aanpassen in Medikad, dan bel ik gewoon met de helpdesk. Die zijn altijd bereid om met je mee te denken, en zoeken naar oplossingen – ook als het maatwerk is. En passen het dan voor je aan! Ik houd altijd een heel positief gevoel over na zo’n gesprek: ze zijn eerlijk en transparant in wat er kan, en supervriendelijk.”
PAULINE VAN JAARSVELD
Logopedist

Zelf een praktijk starten?

Wilt u zelf een fysiotherapiepraktijk starten? Kijk voor tips en informatie op onze pagina ‘Eigen fysiotherapiepraktijk starten‘.

EPD software

Ook als contractvrije fysiotherapeut moet u uw patiëntadministratie voeren volgens de beroepsrichtlijnen. Goede EPD software is onmisbaar. Bijvoorbeeld Medikad.