Fysiotherapie praktijk starten

Wilt u een fysiotherapie praktijk starten? We merken dat er veel vragen zijn over registraties, contracten, declareren en de administratie. Zie daarom hier een overzicht met informatie voor de startende fysiotherapeut.

Medikad: De beste keuze!

Bent u op zoek naar geschikte software voor uw praktijk? Medikad is in vergelijking met andere aanbieders van zorgsoftware als meest gunstig geprijsd. Daarnaast heeft u de beschikking over een helpdesk die u begeleidt en altijd voor u klaar staat.


 
pencil

Checklist voor starters:


 

 

fysiotherapie praktijk starten

Kamer van Koophandel

De Kamer Van Koophandel (KvK) is het handelsregister waar alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland zich moeten inschrijven. Bijkomend voordeel is dat u na het aanmelden bij de KvK direct bent aangemeld bij de Belastingdienst.

 


fysiotherapie praktijk starten

BIG-Register

Met een BIG-registratie ontvangt u het recht tot het voeren van de wettelijk beschermde beroepstitel “Fysiotherapeut” en valt u onder het tuchtrecht. Het afhandelen van een complete aanvraag voor registratie in het BIG-register mag wettelijk gezien maximaal 8 weken duren. BIG staat overigens voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’.


 

fysiotherapie praktijk starten

AGB-Code

Om te kunnen declareren naar een verzekeraar of wanneer de patiënt de factuur zelf wilt indienen bij de verzekeraar dient u een AGB-code (Algemeen Gegevens Beheer) aan te vragen. Met deze code kunt u zich o.a. identificeren bij de zorgverzekeraars. Ook om een contract te krijgen bij een verzekeraar heeft u de AGB-code nodig. Vraag de code aan op www.agbcode.nl. De gemiddelde wachttijd voor het aanvragen van een nieuwe AGB-code ligt tussen de 1 tot 2 weken.

 


fysiotherapie praktijk starten

Vecozo

Als u wilt declareren naar de verzekeraars heeft u een VECOZO-certificaat nodig. VECOZO is het communicatiepunt die de declaraties tussen zorgverlener en verzekeraar verzorgd. Een certificaat is een digitale sleutel waarmee u toegang krijgt tot de beveiligde delen van de website van VECOZO.
Er zijn twee soorten certificaten, namelijk een persoonlijk en een systeem certificaat. Wij adviseren u beide aan te vragen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 • Persoonlijk certificaat: Dit certificaat wordt persoonsgebonden uitgegeven. De gebruiker kan er rechtstreeks via de website van VECOZO mee inloggen.
 • Systeem certificaat: Met dit certificaat is het mogelijk om Medikad te koppelen met VECOZO.

 


fysiotherapie_praktijk_starten_5

Contracten

Gaat u rechtstreeks declareren aan de verzekeraar, dan dient u met de verschillende verzekeraars een contract af te sluiten. In Nederland kennen we 8 verzekeringsconcerns, waar alle losse verzekeraars (labels) onder vallen. Via onderstaande links komt u direct op de juiste landingspagina van de verzekeraar terecht.


.

 

fysiotherapie_praktijk_starten_6

Handige koppelingen

 • Fytek: Fytek is een online webapplicatie ter automatisering van uw fysiopraktijk. Het vergemakkelijkt het meegeven en bijhouden van oefeningen aan uw patiënten, en kan eenvoudig aan het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) worden gekoppeld. Ook geeft Fytek u de mogelijkhied tot beeld bellen.
 • Zorgvergoeding: Dienst die u inzage geeft in het soort vergoeding waar uw patiënt recht op heeft. Wanneer u zich registreert via zorgvergoeding kunt u uw inloggegevens invoeren in uw EPD en op deze manier de service van zorgvergoeding gebruiken om binnen uw software inzage te krijgen in de pakketinhoud van uw patiënten. Het is overigens niet mogelijk om te zien hoeveel behandelingen uw patiënt nog over heeft.
 • Zorgmail: Met ZorgMail is het mogelijk om op een beveiligde wijze te communiceren met patient en verwijzer/huisarts.

 

fysiotherapie_praktijk_starten_6

Verzekeringen

Zie hier een aantal verzekeringen die van toepassing zijn wanneer u een fysiotherapie praktijk wilt starten.

 • bedrijfsaansprakelijkheid
 • beroepsaansprakelijkheid
 • arbeidsongeschiktheid
 • ongevallen
 • rechtsbijstand.

 

fysiotherapie_praktijk_starten_6

CQ-Index

De CQ-Index is om de transparantie van de prestaties van de zorgaanbieders te bevorderen. De CQ-Index bestaat kortweg uit een vragenlijst die de patiënt na minstens twee behandelingen ontvangt. Deze vragenlijst dient door de zorgverlener zelf naar de patiënt te worden verstuurd, al dan niet met behulp van het gebruikte softwarepakket. Leveranciers van CQ-Index zijn Medi-Quest en Qualiview.


 

De administratie

Bij het opstarten van een praktijk krijgt u te maken met vele administratieve zaken zoals afspraken vastleggen, facturatie, verslaglegging van patiënten, de juiste codes voor de verzekeraars en de gehele financiële administratie. Madeware heeft veel ervaring met mensen die een fysiotherapie praktijk starten en helpt u graag op weg om u het werk gemakkelijker te maken.

Probeer nu gratis en vrijblijvend drie maanden Medikad of doe de demonstratie met een van onze medewerkers.

 • toegang tot alle functionaliteiten (geen demo-versie!)
 • volledige ondersteuning van de helpdesk
 • gratis en geheel vrijblijvend.

 
 • “Het was voor mij echt een nieuwe wereld, maar door de professionele hulp van Madeware is het me gelukt. Ze staan echt altijd voor je klaar, hoe lastig mijn vragen soms ook zijn.”–Gert Schimmel, Fysiotherapie Back At Work

 • “Voorheen werkte ik met software fysiotherapie welke erg duur en complex was, met weinig aandacht voor mij als klant. Bij Madeware staat de klant voorop. Dat vind ik een groot pluspunt!”–Martijn van Zadelhoff, Fysiotherapie Ruurlo- Maatschap van Zadelhoff

 • Software fysiotherapie van Medikad is uitgebreid en tegelijkertijd overzichtelijk en logisch. Ben met name ook heel tevreden over de bijzonder vlotte en klantgerichte service. Top!”–Gijs Tecklenburg, Train the Brain

 • “Medikad is erg uitgebreid, alles-in-één. Voor mij is de agenda-functie ideaal; ik weet hoe laat mijn afspraak is én ik heb alle gegevens van mijn cliënt bij de hand.”– Dhr. Burger, Praktijk van Duinen